Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat miercuri că susținerea de către președintele Franței, Emmanuel Macron, a caricaturilor cu profetul Mahomed reprezintă „un act prostesc”.
Declarația liderului de la Teheran vine în contextul în care Macron se confruntă cu critici dure din partea unor lideri ai statelor musulmane după ce a susținut vehement că publicarea unor astfel de caricaturi se încadrează în dreptul la liberă exprimare.
„Întrebaţi-l acest lucru pe preşedintele vostru: de ce susţine ofensa adusă profetului lui Dumnezeu, considerând acest lucru libertate de expresie? (…) Acest act prostesc nu este o ofensă adusă conştiinţei unei naţiuni care l-a ales ca preşedinte? Întrebarea următoare este: de ce atunci să pui sub semnul îndoielii holocaustul se consideră a fi infracţiune? Şi de ce acela care scrie pe această temă trebuie să fie condamnat la închisoare, în timp ce ofensa adusă profetului este un act permis?”, a spus Khamenei în cadrul unui mesaj publicat pe site-ul său de internet și adresat „tinerilor Franței”.
Înainte de mesajul transmis de Khamenei, președintele Iranului, Hassan Rouhani, a avertizat că insultarea profetului Mahomed încurajează „violența și vărsarea de sânge”, potrivit Agerpres.
De asemenea, Iranul l-a convocat pe numărul doi al Ambasadei Franței la Teheran pentru a protesta față de „comportamentul inacceptabil al autorităților franceze”.
Relațiile liderului de la Paris cu lumea musulmană sunt din ce în ce mai proaste.
Macron a decis rechemarea în țară a ambsadorului francez la Ankara, un eveniment în premieră în istoria relațiilor dintre Turcia și Franța.
Decizia liderului de la Paris vine în contextul în care omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că Macron „are nevoie de tratament psihiatric”.
Totodată, sâmbătă, Palatul Élysée a denunțat afirmațiile președintelui turc, pe care le-a descris ca fiind „inacceptabile”. Totodată, Administrația Prezidențială de la Paris a reclamat „absenţa mesajelor de condoleanţe şi sprijin din partea preşedintelui turc după asasinarea lui Samuel Paty”, la o săptămână după decapitarea profesorului francez de istorie de către un militant islamist într-o suburbie a Parisului.
Între timp, apelurile pentru boicotarea produselor din Franța sunt tot mai populare în unele țări musulmane, ca reacție la declarațiile președintelui francez, Emmanuel Macron, care a refuzat să se delimiteze de caricaturile cu profetul Mahomed apărute în publicații precum Charlie Hebdo.
Joi, în cadrul unei ceremonii dedicate lui Paty, Macron a declarat că Franța „nu va renunța la caricaturi”, iar vineri, caricaturile au fost proiectate pe o clădire guvernamentală din Franța, fapt care a stârnit furie în lumea musulmană.